Search
Close this search box.

En dröm om fönsterputs i Stockholm

Det viktigaste för Mikael var att han bidrog. Så hade det egentligen sett ut hela livet, ända från att han var en liten pojk i Skara, genom skolåren och nu i arbetslivet. Han ville bidra, helst till att människor mår bättre. Det fick han göra i samband med han accepterade sitt första arbete inom fönsterputs i Stockholm.

Det var en krokig väg som ledde fram till att han klev in på sin första arbetsdag. Med andra ord var det ingen självklarhet att det skulle bli varken fönsterputs eller Stockholm. Det kunde mycket väl ha blivit ett helt annat arbete i en helt annan stad. Det enda han egentligen visste var att han inte ville vara kvar i hemstaden. Han kände sig klar med den.

Sist ut var han dessutom bland sina vänner att få ett jobb. Gustav hade flyttat till Stockholm och börjat med fönsterputs redan ett halvår tidigare. När chansen dök upp att göra samma sak, i ett telefonsamtal mellan de två barndomsvännerna; ja då fanns det inte mycket att tveka på. Det skulle bli Stockholm och fönsterputs även för Mikael.

Han hade nog egentligen alltid sett sig som något äventyrlig. Det tänkte han även där och då, när han stod på perrongen med resväskan i handen och omfamnade sina föräldrar. Det var nästan som taget ur en film. Mamma grät, pappa också fast han försökte dölja det. Deras lilla son skulle flytta och börja jobba, och inte vartsomhelst och med vadsomhelst. Han skulle börja arbeta med fönsterputs i Stockholm. Vilken grej, tänkte alla inblandade.

När han väl satt på tåget upp tittade han på klockan i telefonen. Det var nu exakt 67 timmar kvar till dess att han skulle börja på företaget i Stockholm och sitt första uppdrag inom fönsterputs. Han kände inte riktigt igen känslan men det pirrade i magen både på ett uppspelt och nervöst sätt. Han visste att han gav sig ut på nya vatten och det kändes väldigt spännande och skrämmande på samma gång.

Känslan stannade inte bara kvar utan växte i takt med att X2000-tåget susade fram genom det svenska landskapet. Huvudstaden klättrade närmare och närmare den röda symbolen som signalerade var tåget befann sig i världen. Snart var han där. Snart bodde han i Stockholm och arbetade med fönsterputs. Bottnade han i det? Han visste inte men hans tankar sökte febrigt efter svar.

Share the Post:

Related Posts