Sök
Stäng denna sökruta.

Om järnbrist och dess symtom

Det var något annat nu, den här gången. Symtomen på järnbrist blev alltmer uppenbara för henne. Det var i alla fall som Hanna kände. Det var någonting som inte stod rätt till. Hon var övertygad om att symtomen hon kände var de på järnbrist.

Ja, det var knappast första gången som hon känt stress över hälsan. Faktum är att hon knappt kunde minnas senaste gången hon inte hade en överhängande hälsoångest som knackade på dagligen. Det var ett frustrerande tillstånd som egentligen inte var ett tillstånd mer än hypokondri. Nog för att många kanske skulle säga att detta – för minsta lilla symtom oroa sig för att det var järnbrist – var ett tillstånd i sig men inte hon, inte då.

Hur som helst. Det började bli ett problem för Hanna. Hon kände att det gick ut över hennes övriga liv. Ut över hennes bekantskaper och relationer med människor hon tyckte om. Kanske inte specifikt symtomen på järnbrist men symtomen på allt. Den enda dagen var det någonting medan det den andra dagen var något annat. Hon hade lärt sig att leva med det. Det var en del av hennes personlighet, hur tragiskt det än lät. Problemet var bara att det inte var en del av andra personers vardag. Det var därför som det var så svårt för henne att hitta nya bekantskaper. Det var problematiskt eftersom hennes gärna ständigt tänkte på olika symtom, på järnbrist eller annat.

Ja, ni kan förstås förstå hur detta är problematiskt för vem som helst. Hanna var långt ifrån ensam. Det var många som sökte hjälp för hypokondri. Detta visste hon eftersom läkarna och psykologerna hon gått till erinrade henne om saken. Alla söker inte för järnbrist men symtom på annat kan det definitivt vara. Och vet ni vad som är så intressant? Det kunde vara symtom på relativt milda saker, som järnbrist, och riktigt allvarliga dödsdömda åkommor.

Med andra ord: Hypokondri grundas säkert i många olika saker för olika människor. Det som var centralt för Hanna var symtom på järnbrist. Detta kom sig förstås av hennes historik med mammans sjukdom. En annan person såg symptom på andra saker än henne, kanske för att personen erfarit dåliga aspekter av detta.

Vi spekulerar vidare.

Share the Post:

Related Posts